Nya Tintinfilmen en remake på Skrotnisse

I dag blev det officiellt, via amerikanska tidningen Empire, att den nya Tintinfilmen i 3D (regisserad av Steven Spielberg och Peter Jackson) med en förmodad budget på 1,2 miljarder kronor egentligen är en så kallad remake på svenska ”Skrotnisse och hans vänner”.

För att göra Tintinfilmen använder man sig av så kallad CGI-animation och läser in skådespelarnas rörelser för att sedan datoranimera dem. Kapten Haddock spelas av Andy Serkis, som spelade Gollum i den kända ”Sagan om Ringen”-trilogin häromåret, som ju också regisserades av Peter Jackson. Spielberg och Jackson menar att känslan i den nya Tintinfilmen är radikalt annorlunda – den är mer mystisk, minimalistisk, rentav influerad av Bertolt Brechts absurdistiska teater. När man nu publicerar de första bilderna från filmen kan man bara instämma: Resultatet, och den övergripande estetiken, är påfallande likt svenska ”Skrotnisse och hans vänner” från 1983.

Kapten Haddock i nya Tintinfilmen påminner skrämmande mycket om "Skrotnisse och hans vänner"

Kapten Haddock i nya Tintinfilmen påminner skrämmande mycket om "Skrotnisse och hans vänner"

Peter Jackson, som tidigare har regisserat ”Änglagård III”, bekräftar ryktena till svenska journalister:

-Det stämmer att jag inspirerats oerhört mycket av Jan Lööf inför den här nya Tintinfilmen. Framför allt Haddocks näsa och det där toviga håret. Näsan modellerades på Skrotnisses, medan hårets tovighet är influerat av Bertil Enstöring.

Enligt uppgifter från filmbolaget krävdes en superdator från CRAY för att datoranimera håret för att få det att in i minsta detalj likna Bertil Enstörings. Enligt vad de svenska journalisternas källor erfar har stora delar av Tintinfilmens budget faktiskt kunnat sparas in, genom att man köpte upp scenografin och rekvisitan från den ursprungliga Skrotnisse-filmen.

Skrotnisses upphovsmän, Jan Lööf och Lars-Åke Kylén, sägs ha fått en okänd summa pengar för att inte göra några upphovsrättsliga anspråk. Vi har dock inte kunnat nå dem för att bekräfta dessa uppgifter.

Experter inom nöjesbranschen i Hollywood menar att större delen av Tintinfilmens rekordbudget i stället har gått åt för att betala de högavlönade skådespelarna, såsom Daniel Craig, Andy Serkis och Simon Pegg.

Tidigare så har också Hollywoodregissören Todd Haynes bekräftat att mycket av inspirationen för Bob Dylan-filmen ”I’m Not There” har kommit från en karaktär i ”Skrotnisse och hans vänner”.

Annonser

1 november, 2010. klargörande, lika som bär.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: